Kompostoiva kuivakäymälä ei vaadi vettä eikä sähköä, ei myöskään kalliita viemäröintejä. Kuivakäymälä voikin säästää noin 1000 euroa vuodessa verrattuna esim. umpisäiliöön. Lisäksi kuivakäymälä kierrättää arvokkaat ravinteet ja estää niitä pääsemästä vesistöihin.

Huussin elinkaari on noin 30 - 50 vuotta. Elinkaareen vaikuttavat rakennuspaikka, kosteusolosuhteet, rakenteelliset tekijät ja alttius säävaikutuksille sekä huoltotoimenpiteet.


Esimerkkilaskelma huussin vuosikustannuksesta. Huussirakennus + kuivakäymälälaite avaimet käteen -toimituksena 3000,-. Käyttöiäksi lasketaan 30 vuotta. Rakennuksen huoltokustannukset (esim. kolme huoltomaalausta) tuolta ajalta ovat noin 1000,-. Lisäksi kuivakäymälälaitteen kuivike- ym. kulut ovat noin 1000,- 30 vuoden ajalta. Kustannukset yhteensä 5000,- / 30 vuotta eli 167,- / vuosi.


Huussin materiaalit ovat pääosin kierrätettäviä. Puu voidaan hävittää polttamalla. Kestopuu voidaan viedä maksuttomaan kestopuukeräyspisteeseen. Metalli metallikeräykseen. Bitumihuopa toimitetaan jätteenkäsittelylaitosten, "kaatopaikan" bitumikeräykseen.


Puun ekologinen selkäreppu eli hiilijalanjälki on moniin muihin materiaaleihin nähden pieni. Kasvaessaan puu sitoo hiilidioksidia eli toimii hiilinieluna. Puurakennuksissa hiili varastoituu pitkäksi ajaksi. Hiili vapautuu vasta kun puu maatuu tai poltetaan esim. energiaksi.

Myös kuljetuksissa pyritään ekologisiin ratkaisuihin. Avaimet käteen -toimituksessa huussirakennus ja -laite kuljetetaan elementteinä rakennuspaikalle yleensä auto-peräkärry-yhdistelmällä, jolla pärjätään melko huonoillakin mökkiteillä. Elementtihuussi on kuljetettavissa myös veneellä.

Lisätty ostoskoriin